Co jeść

Zabronione w diecie bezglutenowej

  • pszenica i jej podgatunki (np. płaskurka, pszenżyto czy orkisz)
  • żyto
  • jęczmień
  • owies
  • makarony bez oznaczenia – BEZGLUTENOWE
  • pieczywo każde bez oznaczenia – BEZGLUTENOWE
  • kasze (np. manna, kuskus, kasza jęczmienna, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe)
  • kawa zbożowa, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo
  • panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
  • zupy zagęszczane mąką, na zakwasie, z makaronem
  • napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego
  • sos sojowy, sosy zagęszczane mąką, mieszanki przypraw, proszek do pieczenia
  • słodycze (np.biszkopty, ciastka,herbatniki, wafle, pierniczki, paluszki)

Dozwolone w diecie bezglutenowej

  • owoce
  • warzywa
  • mięso
  • ryby
  • mleko
  • jajka
  • miód
  • orzechy
  • ziemniaki
  • ryż
  • kukurydza
  • gryka
  • proso
  • soja
  • amarantus
  • tapioka
  • maniok
  • quinoa
  • fasola
  • soczewica