Alergia i nietolerancja

Alergia na gluten

Charakteryzuje się reakcją immunologiczną, zależną od przeciwciał klasy IgE. Alergię tą diagnozuje się poprzez wykonanie testów skórnych lub testu alergicznego z krwi. W przypadku pozytywnego wyniku alergii na gluten, dieta jest dość restrykcyjna i nie zaleca się spożycia pszenicy, jęczmienia, żyta czy owsa.

Gluten jest jednym z najpopularniejszych alergenów – szacuje się, że alergia ta występuje stosunkowo często, aż 10 do nawet 20 procent osób z alergią pokarmową jest uczulonych na gluten.

Reakcja uczuleniowa na gluten może wystąpić:

  • natychmiast – występuje w ciągu kilku minut do godziny od spożycia pokarmu z glutenem
  • z opóźnieniem – występuje po kilku godzinach albo nawet po 1-3 dni po spożyciu pokarmu z glutenem

Opóźniona reakcja uczuleniowa objawia się zwykle biegunką lub wskazuje na atopowe zapalenia skóry. Objawy tego uczulenia są często zależne od wieku pacjenta. Atopowe zapalenie skóry, występuje zazwyczaj u dzieci, w przeciwności do objawów ze strony układu pokarmowego czy oddechowego. Te drugie mogą występować po spożyciu nawet niewielkich ilości pokarmu z glutenem. Dobra wiadomość jest taka, że większość dzieci wyrasta z tego typu alergii.

U dorosłych alergia na gluten objawia  się najczęściej w postaci:

  • pokrzywki,
  • obrzęku naczynioruchowego,
  • wstrząsu anafilaktycznego,
  • biegunki.

Ważna informacja: poczyniono obserwacje, które wskazują, że powyższe objawy mogą występować tylko po wysiłku fizycznym.

Niestety uczulenie na gluten u dorosłych potrafi trwać latami.

Nietolerancja na gluten

Nietolerancja glutenu to zespół nieprawidłowego wchłaniania, powstający na skutek nieprawidłowej odpowiedzi systemu immunologicznego na gluten. Polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał gliadyny – składnika glutenu. Obecność tych przeciwciał może prowadzić do uszkodzenia kosmków jelitowych i rozwoju celiakii (choroby trzewnej).

Chorobę diagnozujemy po wykluczeniu alergii na gluten oraz poprawie samopoczucia po eliminacji z diety glutenu.

Najczęstsze objawy nietolerancji glutenu to:
  • osłabienie,
  • brak łaknienia,
  • utrata masy ciała,
  • niski wzrost,
  • brak energii,
  • nadmierna nerwowość,
  • depresja,
  • palce pałeczkowate.

Dolegliwości od strony układu pokarmowego to:

  • biegunka,
  • nudności,
  • wymioty,
  • wzdęcie brzucha,
  • zaparcia,
  • objawy zespołu jelita drażliwego.

Metaboliczne objawy nietolerancji glutenu to:

  • niedokrwistość (niedobór żelaza, witaminy B12),
  • skłonność do krwawienia,
  • skłonność do sińców oraz obrzęki
  • dolegliwości ze strony układu mięśniowo-kostnego
    (np. osteoporoza, bóle kostne, ubytki emalii zębowej, skromna muskulatura)